· Frankenlaib ·
Pâine tradițională de secară cu maia
Frankenlaib
În Frankonia/ Bavaria se coace încet, între cărămizi încinse, ca să îi iasă crusta groasă și grunjoasă și să poată fi păstrată până la șase zile fără să-și piardă aroma și fără să se usuce. Tradițional, aluatul se face din minimum trei părți secară și o parte grâu. Este una dintre cele mai cunoscute și iubite pâini germane, după o rețetă veche din familia brutarului nostru. În trecut era coaptă în cuptorul satului, în franzele mari, fiind frământată și lăsată la dospit înainte minim 7 zile. De multe ori, fiecare pâine scoasă din cuptor putea să cântarească chiar și 5-6 Kg, cantitate suficientă unei familii pentru mai multe zile. O pâine tipică pentru Frankonia, regiune renumită în lume pentru pâine și bere artizanale.
Este bună de servit până la 7 zile și o coacem lunea, miercurea și vinerea.
Ingrediente (în ordinea participării la produsul final):
- făina integrală de secară 80%
- făină de grau 20%
- maia
- apă
- sare de mare
- drojdie